Domov Pivo- Pijača Bogov!
PIVO- PIJAČA BOGOV PDF natisni E-pošta
Prispeval Administrator   
Torek, 30 November 2010 22:36

 

PIVO- PIJAČA BOGOV !

 

Pivo velja za najstarejšo in najbolj priljubljeno alkoholno pijačo na svetu. Izvira iz Mezopotamije, kjer so ga poznali že pred več kot 8000 leti. Pivo naj bi se razvilo iz peke kruha, vendar glavni pivovar pri pivovarni HumanFish meni, da se je peka kruha razvila iz varjenja piva. Med vsemi pijačami je pivo na tretjem mestu po svetovni porabi, pred njim sta le voda in čaj.

Kaj je pivo? Po vsem svetu varijo na stotine vrst piva, vendar so za prav vsako vrsto potrebne štiri osnovne sestavine: voda, ječmenov slad, hmelj in kvas. Lokalna tradicija in veščine pivovarja pripomorejo k temu, da imajo piva zelo raznoliko barvo, okus in vsebnost alkohola od 1% do 20%. Posebne vrste piva lahko vsebujejo tudi dodatne sestavine, kot so pomarančni olupki, koriander, sadje, kava, čokolada ali celo buče.

 

Pivo Pale Ale


Umetnost odličnega pitnega piva je v ravnovesju. Pale Ale je čudovito ravnovesje arom hmelja in angleškega kvasa ter trdne opore iz angleških, nemških in belgijskih sladov, ki ga jasno in sveže zaključi zmerna grenkoba. Nobena od teh arom v pivu Pale Ale ne pravladuje, zlijejo se skupaj in ustvarijo odlično pitno pivo za vse priložnosti.

 

 

 

Pivo Red Ale

Pivo Red Ale je malce temnejše kot Pale Ale in temelji na tradicionalnem irskem receptu. Temnejšo barvo dosežemo tako, da temne karamelne slade zmešamo z manjšo količino črnega sladu in tako ustvarimo bogato temno rdečo barvo. Ti temnejši sladi pivu dajejo prepoznavno praženo grenkost, ki je pogosto prva aroma, ki jo ljudje pri pitju tega piva okusijo. Irski kvas, ki ga uporabljamo prav tako ostane v pivu in aromi doda njeno zapletenost.

 

 

 

Pivo Stout


Našemu temnemu pivu Stout bogato in zapleteno praženo aromo dajejo praženi ječmen, temni karamelni sladi in angleški kvas. Večji delež slovenskega hmelja doda grenkost, ki uravnoveša sladasto aromo in zagotavlja, da je pivo tako pitno, kot tudi zanimivo. Pivo Stout je ovseno pivo, ki mu zaradi bolj prijetnega okusa dodamo majhno količino ovsa. Pivo je odlično za hladne zimske dni.

 

 

 

 

Zadnjič posodobljeno Torek, 30 November 2010 23:23