Domov Zgodovina
Zgodovina Škotske natisni

Škotska (gelsko Alba) je nekdanja "Kraljevina Škotska", ki leži na severni tretjini britanskega otočja. Škotska je obdana z južne strani z Anglijo, na vzhodu jo meji Severno morje, Atlantski ocean pa jo obdaja s severa in zahoda. Na jugo-zahodu je obdana s tako imenovanim "Sea of Moyle" ki meji na Irsko. Poleg kopnega pa Škotska vključuje več kot 790 otokov, vključno s severnimi in Hebride otoki.

Do leta 1707 je bila Škotska suverena država, čeprav je bila združena s kraljevino Anglijo. Dne 1. maja leta 1707 se je »Kraljevina Škotska« združila s Kraljevino Anglijo v skupno Kraljevino Veliko Britanijo (saj je kralj Škotske nasledil angleško krono že leta 1603). Združitev unije izhaja iz pogodbe o združitvi in sta jo tako sprejela parlamenta obeh držav, kar je na Škotskem pripeljalo do protestov. Škotski pravni sistem je do danes ostal ločen od Anglije, Wales-a, Severne Irske, prav tako so ločene pristojnosti v javnem in zasebnem pravu.

Leta 1801 se je Kraljevina Velika Britanija združila s Kraljevino Irsko v Združeno kraljestvo Velike Britanije in Irske. Leta 1922 je šestindvajset irskih grofij od dvaintridesetih zapustilo Združeno kraljestvo in ustanovilo Republiko Irsko. Škotska je ostala v kraljestvu, sedaj znanem kot Združeno kraljestvo Velike Britanije in Severne Irske. Leta 1999 pa je Škotska ponovno dobila svoj parlament. Kraljica Elizabeta II., potomka zadnjega škotskega monarha Jakoba VI., (ki je leta 1603 postal Jakob I. Angleški), sedaj vlada Združenemu kraljestvu. Vredno je poudariti, da je prva Škotska vladarica s tem imenom in je podpisovala vse listine z imenom »Elizabeta«. Pričakovali so, da bo njeno uradno ime Elizabeta I. Združenega kraljestva, vendar jo je Škotska kraljevska vlada uradno imenovala Elizabeta II.

Za Škotsko so značilni moški v krilih (kiltih) s škotskim vzorcem, po katerih se ločujejo posamezni klani, ki pogosto igrajo na škotski nacionalni instrument dude, dragocena in ročno tkana tkanina tvid in povsod priljubljen škotski viski.

Glavno in drugo največje mesto Škotske je Edinburg in je eno največjih Evropskih finančnih središč. Edinburg je središče škotskega razsvetljenstva 18. stoletja, kar je Škotsko postavilo v enega od trgovskih, intelektualnih in industrijskih velemest v Evropi. Največje škotsko mesto po številu prebivalcev pa je Glasgow, ki je bilo nekoč eno od vodilnih svetovnih industrijskih mest.


 

 


Škotski moto: In My Defens God Me DefendPodatki:


Glavno mesto: Edinburg
Največje mesto: Glasgow
Uradni jeziki: Angleški, Škotsko/Galski
Priznani regijski jeziki: Škotsko/Galski, Scots
Etnične skupine: (89% škotsko, 7% angleško, irsko, velško, 4% ostali )


Vir: Wikipedija

 

There seems to be an error with the player !

Zgodovina

History of Scotland